Skimmelsvamp i boligen

 
15-01-2011
Indeklima

Hvis du ser noget i boligen som du har mistanke om kan være svamp, så sørg for at få det undersøgt. Dels kan skimmelsvamp være sundhedsskadeligt, dels er det tegn på at der en nogle mangler i boligen som medføre at bygningsdele nedbrydes. Skimmelsvampen er ikke i sig selv ødelæggede, men årsagen til, at der kommer skimmelsvamp, er tegn på, at der er noget galt, og det kan på sigt give skader på huset. Skimmelsvamp i boligen bør derfor altid fjernes.

Tilstedeværelsen af skimmelsvamp i bygninger kan nemlig fremkalde træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær og andre allergilignende symptomer, men også permanente skader som astma og vedvarende allergi. Viden om sammenhænge mellem eksponeringens størrelse og helbredseffekter hos mennesker er dog sparsom, således at der ikke kan opstilles videnskabeligt fuldt underbyggede retningslinier eller grænseværdier for, hvor længe ophold i bygninger med forskellige grader af fugt og skimmelsvampevækst er uproblematisk. Helbredsproblemerne varierer endvidere alt efter, om personerne tilhører en særlig følsom gruppe eller ej.

Forebyggelse af skimmelangreb

Forebyggelsen består i at fjerne én eller flere afgørende faktorer fra svampenes niche:

* Udtørring til under 15% fugtighed i svampens fødekilder
* Udtørring af luften til ca. 30 % relativ luftfugtighed
* Nedkøling af fødemidlet til under 5°
* Fjernelse af svampen ved kogning, afbrænding, bestråling eller brug af svampegift (se nedenfor)
* Filtrering af luften for svampesporer

Bekæmpelse af skimmel

Følgende midler virker dræbende på skimmelsvampe:

* Brintoverilte
* Natriumhypoklorit
* 70%-alkohol, f.eks. isopropanol eller etanol
* Sagrotan
* Bestråling med ultraviolet lys
* Klorin
* Rodalon

Skimmelsvamp kan fjernes ved at rengøre overfladen og desinficere den med Klorin eller Rodalon. For begge midler gælder det sig at man skal påføre det, det angrebne område og lade det virke i minimum 30 minutter. Vask derefter af med rent vand og vær omhyggelig med, at området udtørrer helt.

Gentag om nødvendigt behandlingen.

Vær opmærksom på, at klorin kan blegne farvede overflader, og at hverken klorin eller Rodalon er et rengøringsmiddel til daglig brug. Tapet, gipsplader og lignende materialer, som man ikke kan desinficere, og som er kraftigt angrebet af skimmelsvamp, må om nødvendigt udskiftes.

På mindre flader virker følgende ned i ca. cm dybde under overfladen:

* Varmluftblæser (Føntørrer) (skimmelsvampe kan ikke overleve temperaturer over 85°)

 
 
Find information om: guide Byggeri guiden Byg
(Hovedkategori: Viden om byggeri)