Gode råd til godt indeklima

 
24-01-2011
Indeklima

Her er en række gode råd til et godt indeklima.

Luft ud
Luft ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter. Der er vigtig at du får noget frisk luft en gang imellem. Dels bliver man sløv, dels får man ikke fjernet partikler i rummet.

Det må ikke blive for koldt i rummet
Varm hele boligen op til 20-22 grader i fyringssæsonen. Det hjælper til med at holde luftfugtigheden nede. Nogle prøver at spare penge ved at holde temperaturen under 20 grader, med risikoen for, at fugten fra indeluften sætter sig som vand, bliver større jo lavere rumtemperaturen er. Høj luftfugtighed kan medføre skimmelsvamp i bygningen.

Tør ikke vasketøj indendørs
Det giver for høj luftfugtighed i boligen, som kan være medvirkende til et dårligt indeklima.

Brug emhætten
Tænd emhætten, eller åbn vinduet, når du laver mad, og lad den stå tændt eller være åben mindst 10 minutter efter, du er færdig, så ikke den varme fugtige luft sætter sig i boligen.

Sluk elektriske apparater
5. Slukke elektriske apparater, når de ikke er i brug. Dels giver de et støjende indeklima, og dels sender indeholde elektriske apparater skadelige kemiske stoffer, som bliver overført til luften, når de er tændte.

Brug tørt brænde
Brug kun tørt brænde, når du fyrer i pejs og brændeovn. Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding, så der kommer mindre varme og du får røg i stuen.

Boligtilbehør
Vær opmærksom på hvilke stoffer de ting du bringer ind i boligen indeholder. Mange produkter kan afgive kemiske dampe. Kemiske dampe kan give vedvarende hovedpine.

Gør rent mindst én gang om ugen
Sørg for at fjerne støv, specielt det der har chance for at blive hvirvle op i indåndingszonen. Gør hovedrengøring mindst én gang om året.

Hold luft fra badeværelset isoleret
Lad ikke døren til badeværelset stå åben, når du har været i bad, da fugt vil trænge ud i resten af boligen. Hold døren lukket, og åben vinduet eller tænd for ventilationen indtil den fugtige luft er væk.

 
 
Find information om: guiden Byggeri Byg guide
(Hovedkategori: Viden om byggeri)