Byg dit eget træhus

 
02-04-2011
Træbyggeri

Flere og flere vil gerne bygge et træhus. Det kan skyldes bla. at vi gerne vil back to nature, smat en øget interesse for økologisk livsførelse. Vi vil gerne tilbage til det mere simple liv. Desuden er der også en større bevidsthed om indeklima.

Et træhus har en evne til at ånde og ventilere, som moderne beton huse ikke har.

Der er mange ting at tage højde for, når man bygger et træhus. Du kan godt regne med at du vil overskride dit budget mere, end hvis du bygge traditionelt, simpelthen fordi træ er et standard produkt.

Den forberedende fase er en af de vigtigste. Her skal man gøre op med sig selv, hvilket slags hus, man vil have. Der skal tages stilling til materialer, antal rum, udgravning til fundament og kælder, funktionalitet, æstetik og meget mere.

En god ide er at starte med at tegne huset som du gerne vil have det. En skitse tegning er fin på dette tidspunkt. Lav den ruminddeling du gerne vil have. Når du har hovedprincipperne klar, så er der en god ide at lave en målfast tegning f.eks. i 1:100 eller 1:50 størrelse, med indretning på. Hvis ikke du får gjort det så kan du være sikker på at du får nogle overraskelse når du skal til at have plads til møbler og andet. Ting fylder altid mere end du regner med.

Du behøver ikke selv at lave den målfaste tegning. Du kan tage skitsen med til en professionel rådgivning. F.eks. et typehusfirma, der specialiserer sig i træhuse, vil kunne hjælpe på dette tidspunkt, men man kan også henvende sig til en tømrer eller en arkitekt. Fagfolkene kan rådgive om specielle forhold omkring konstruktionen, gældende byggeregler, priser osv.

Hvis du har mulighed for det, så få en ven eller bekendt, der har bygget et træhus til at hjælpe dig. Han eller hun vil kunne hjælpe dig til at undgår alle de fejl de har lavet. Bygger du i et område med andre træhuse, så kan du jo prøve at spørge de kommende naboer.

Generelt skal du passe på ikke at bygge for småt. Det er den fejl de fleste gør. Hvis du først har gjort det, så kan det ikke gøres om. Det koster ikke meget mere at bygge et hus der er 30 m2 mere større, når man først er i gang.

Et træhus man selv bygger kommer omtrent til at koste det samme som et færdigbygget, konventionelt sten- eller betonhus.

 
 
Find information om: Byggeri guide Byg guiden
(Hovedkategori: Viden om byggeri)